9 Ιουλ 2014

Σκορπιός, Σκορπίνα, Scorpaena




Από τα διαδεδομένα πετρόψαρα των θαλασσών μας, εκλεκτό στέλεχος της κακαβιάς ή απλά της ψαρόσουπας.Οι ατζαμήδες θυμούνται ακόμα τον πόνο που τραβήξαν καθώς πήγαν να τον πιάσουν από το δίχτυ,τη πετονιά ή το ψαροντούφεκο!
Οι σκορπίνες είναι ψάρια αδηφάγα και τρέφονται από άλλα μικρότερα ψάρια. Το κρέας τους είναι κάτασπρο και από τα πιό κατάλληλα στη παρασκευή εξαίρετου ζωμού. Για το λόγο αυτό, στα εστιατόρια σερβίρονται ως σούπα.
Γνωστότερα είδη στις ελληνικές θάλασσες είναι η "σκορπίνα ο χοίρος" και η "σκορπίνα η γραμφή".
Ο Σκορπιός αλιεύεται με δίχτυα και με όλα τα είδη αγκιστριών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση του αγκιστριού, ασφαλέστερο πιάσιμο είναι από το κάτω χείλος του. Αρκετή ώρα από την αλίευσή του διατηρείται ζωντανός και σε κάθε πλησίασμα μπορεί να φουσκώσει και να αναπηδήσει προκαλώντας νύγματα που φέρνουν διαπεραστικό πόνο.Το ίδιο προσοχή θέλει και στο καθάρισμα!
Ο πόνος από νύγμα σκορπιού επουλώνεται με επίθεμα από 2-3 κόκκους υπερμαγγανικού καλίου που εξουδετερώνει και το δηλητήριό του.
πηγή: βικιπαίδεια

πολύ καλό καμουφλάζ πλάϊ στη πέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: